20. maaliskuuta 2011
Clivia minata
Kliivia eli punasarja on mielestäni yksi upeimmista huonekasveista. Sekin kuuluu narsissikasvien heimoon. Kliivia on vanha huonekasvi. Se ei ole vaikeahoitoinen, mutta saattaa olla, että kukinta jää uupuumaan. Kasvi on komea ihan viherkasvinakin, mutta jos kukintaa kuitenkin toivoo, kannattaa pitää kasville syksyllä/alkutalvella kuiva lepokausi hieman viileämmässä. Jos viileää tilaa ei ole, kastelu pitäisi silti talvella jättää minimiin, kerran kuukaudessa kahdessa riittää.
Omalla kliiviallani on arvokas tarina. Tarkkaa aikaa en tiedä, mutta kauan aikaa sitten eräs vanha rouva lahjoitti silloisen pankinjohtajan vaimolle kliivian pistokkaan (siihen aikaan suhteet pankkiin olivat tuttavallisemmat kuin nykyään). Kliivia kasvoi ja kukki upeasti pankissa. Kun pankinjohtajan oli aika jäädä eläkkeelle, uusi johtaja päätti, että pankki saa uuden 'virallisen' ilmeen, ja huonekasvit saivat lähteä. Eläkkeelle jäänyt pankinjohtaja ei ilmeisesti halunnut heittää kasvia pois, vaan lahjoitti valtavaksi kasvaneen kasvin ystävälleen. Minä sain yhden osan tästä upeasta kukasta. Kasvi taitaa olla siis hyvin vanhaa kantaa, ja olen siitä äärimmäisen ylpeä.
KLIIVIAN HOITO-OHJEET
(eivät todellakaan ne ainoa oikeat)
Kaksi tärkeää asiaa
* Kasvukaudella maalis-syys kastele kerralla kunnolla, anna sitten kuivahtaa
* Lainnotus: kasvukaudella maalis-syys kerran kaksi kuussa puolet laimeamalla seoksella (20-20-20)
* Kukintaa auttaa n. 3kk lepokausi syksyllä. Älä juurikaan kastele jos kasvi voi levätä viileässä. Itse pidin kesän/syksyn kasvin ulkona, ja toin sitten huoneenlämpöön (kun ei ole sitä viileää huonetta). Koko talven kastelin hyvin harvoin.
* Kasvurauha -> istuta uudelleen HARVOIN. Kasvi tykkää kun ruukku on täynnä juuria, koska kliivian juuret pitävät hapesta. Multa voisi olla kevyttä ja läpäisevää.
* Juuret kasvavat sinne, missä on kosteutta, joten kun kastelet, huolehdi, että koko ruukku saa vettä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Eksyin monen mutkan kautta blogiisi, se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Pidin erityisesti Kliivian hoito-ohjeista, sillä omani on pelastettu huonokuntoisena kukkakaupan poistomyynnistä muutamakuukausi takaperin. :-)
VastaaPoistaKivaa, että hoito-ohjeista oli hyötyä!
VastaaPoistaÖh... Tarkoitatko, että kasvi pitää maalis- ja syyskuun välisenä aikana kastella kerran? Niin minä tämän tekstin ymmärsin, mutta kai se nyt useammin vettä tarvitsee... Tarkoititko, että kastellaan kerralla runsaasti ja sitten annetaan kuivahtaa ennen uutta kastelua?
VastaaPoistaTerv. kaiken väärin ymmärtävä harrastaja, jolla ei kyseistä kasvia ole koskaan ollut.
Minunkin kliivialla on tarina - se oli vastassa, kun tulin vauvan kanssa kotiin 7,5 vuotta sitten. Minun kasvini kukkii miten sattuu, mutta voi muuten hyvin. Menneen talven aikana se on kasvattanut hyvän mittaisen poikasen. Kukkia ei taida nyt olla tulossa. Ruukku on täynnä ja kuivia juuria pullottaa mullan yläpuolella. Lienee aika isontaa ruukkua? Olen tähän asti kastellut lasvia lautaselle kerran viikossa, mutta onko tämä oikea tapa? Koska kasvi on minulle tärkeä, olisi ohjeet nyt tarpeen. Kiitokset siis vastaajille.
VastaaPoistaHei!Kiva,kun sain vinkkejä Kliivian hoitoon.
VastaaPoistaMeillä on niin vanhaa perua,kun mies on syntynyt eli 48v.
Sain ohjeet,että isompaan ruukkuun,mutta se oli vikatikki,ei tykännyt.
Tätini sanoi,että viedä kukka ulos ja vähän kuin unohtaa se varjoisaan,niin voi tulla nuppuja.
Kastelu on jotenkin vaikeaa,kun talvella on lämmintä sisällä ja vuoroin viileämpää.
Rahapuu ja Pelargoniat ovat suosikkejani!