27. joulukuuta 2010

Hippeastrum Picotee, Trés Chic ja President Johnson

Uuden vuoden kunniaksi kukkivat Hippeastrum 'President Johnson', H.'Trés Chic' ja H.'Picotee'.

H.'Picotee' on vanha lajike. Se on rekisteröity Alankomaissa vuonna 1958 ja on yksinkertaisuudessaan tyrmäävän kaunis. Valkoista kukkaa reunustaa ohut punainen reunus. Terälehdet säihkyvät, kuin niihin olisi puhallettu timanttipölyä. Lajike on verrattain hidaskasvuinen, nupusta kukkaan n. 1o viikkoa.

H.'Trés Chic' on nimensä mukaan todellakin tyylikäs. Keltavihreä nielu muuttuu asteittain valkoiseksi, jota sitten ympäröi punainen tähti. Lajike on uuden trendin mukaan pienikukkainen mutta runsaskukkainen - usein kukkia on vanassa seitsemän. Kukat puhkeavat todella nopeasti (minulla sipulin istuttamisesta ensimmäiseen kukintaan 29 päivää!). Juurtuminen tapahtuu kuitenkin paljon hitaammin, joten tätä lajiketta on ensimmäisen kukinnan aikana liikutettava hyvin varovasti.

Sitten uusi hankinta H.'President Johnson', josta en ole onnistunut löytämään paljonkaan tietoa. Sen kukinnan pitäisi olla pienimuotoinen 'Picotee' - mutta minulla vain yhdessä terälehdessä on aavistuksen verran punakkaa. Sen sijaan kukan keskus on kauniin punainen. Onko lajike monimuotoinen, vai olenko taas saanut väärän lajikkeen, täytyy selvittää. (sivumennen sanoen: Hippeastrumien kanssa saa usein varautua siihen, kukka on jotain muuta kun luvattu, erityisesti tässä kunnostautuu Plantagen. Olen ostanut sieltä kolme sipulia, kaksi oli muuta kuin luvattiin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti