29. joulukuuta 2010

Keittiön ikkunalla kukkii ja kasvaa

Näkymä keittiön ikkunalle:


Ylhällä vasemmalla roikkuu Aeschynanthus ' Japhrolepsis' ja seinällä sen alapuolella A. sp. siis soihtuköynnösristeytymiä. Amppeleissa vasemmalta oikealle Codonanthe crassifolia eli mesiriippa,jokin maksaruoho, Hoya kentiana, Hoya carnosa eli isoposliinikukka ja Clerodendrum wallichii. Lasimaljassa vasemmalla pitsilehti Fittonia verschaffeltii. Seinällä suihkupullon kanssa Begonia maculata eli pilkkubegonia ja sen alapuolella hienohelma. Pöyällä saintpauliat (saviastioiden sisällä omissa pikkuruukuissaan) sekä Hippeastrumit vasemmalta H.'Splash', H.'Tres Chic', H.'Bogota', H.'Exposure', H.'President Johnson', H.'Sweet Nymph' H.'Apple Blossom'.

27. joulukuuta 2010

Hippeastrum Picotee, Trés Chic ja President Johnson





Uuden vuoden kunniaksi kukkivat Hippeastrum 'President Johnson', H.'Trés Chic' ja H.'Picotee'.

H.'Picotee' on vanha lajike. Se on rekisteröity Alankomaissa vuonna 1958 ja on yksinkertaisuudessaan tyrmäävän kaunis. Valkoista kukkaa reunustaa ohut punainen reunus. Terälehdet säihkyvät, kuin niihin olisi puhallettu timanttipölyä. Lajike on verrattain hidaskasvuinen, nupusta kukkaan n. 1o viikkoa.

H.'Trés Chic' on nimensä mukaan todellakin tyylikäs. Keltavihreä nielu muuttuu asteittain valkoiseksi, jota sitten ympäröi punainen tähti. Lajike on uuden trendin mukaan pienikukkainen mutta runsaskukkainen - usein kukkia on vanassa seitsemän. Kukat puhkeavat todella nopeasti (minulla sipulin istuttamisesta ensimmäiseen kukintaan 29 päivää!). Juurtuminen tapahtuu kuitenkin paljon hitaammin, joten tätä lajiketta on ensimmäisen kukinnan aikana liikutettava hyvin varovasti.

Sitten uusi hankinta H.'President Johnson', josta en ole onnistunut löytämään paljonkaan tietoa. Sen kukinnan pitäisi olla pienimuotoinen 'Picotee' - mutta minulla vain yhdessä terälehdessä on aavistuksen verran punakkaa. Sen sijaan kukan keskus on kauniin punainen. Onko lajike monimuotoinen, vai olenko taas saanut väärän lajikkeen, täytyy selvittää. (sivumennen sanoen: Hippeastrumien kanssa saa usein varautua siihen, kukka on jotain muuta kun luvattu, erityisesti tässä kunnostautuu Plantagen. Olen ostanut sieltä kolme sipulia, kaksi oli muuta kuin luvattiin).

14. joulukuuta 2010

Ryllejä ja siemenlistoja

Hippeastrum 'Splash' kukan halkaisia 24cm!


Kyllä nyt on huonekasveilla vaikeaa. Valoa on niin kovin vähän. Minulta on löytynyt muutama villakirvakin, oli sitten tehtävä tuholaistorjuntaa kaikille kasveille. Samalla tuli tarkastettua muutenkin kasvieni kunto.

Nyt on myös hyvä aika suunnitella seuraavan kevään kylvöjä. Uudet siemenlistat julkaistaan näihin aikoihin. Mikäs sen mukavampaa, kun jo pohtia mitä laittaisi kukkalaatikoihin ulos tai mitä sisälle ruukkuihin. Itse aion hankkia ainakin Clitoria'n ja Cardiospermum halicacabum siemeniä, ja haluaisin kokeilla myös jotain akaasiaa Acasia. Ehkä myös puuvillaa Gossypium - sehän on superhelppo kasvattaa ja kukkii samantyylisesti kuin sukulaisensa kiinaruusu Hisbicus rosa-sinensis.

Olen myös hankkinut Hippeastrumeja lisää, ja niiden kukkaloistosta olen saanut nauttia jo muutaman viikon. Muutama vanhakin, kuten 'Apple blossom' ja 'Lady jane' - pikkusipulista asti minulla ollut - tyrkkää kukkavartta.

PS! Olen kerännyt tietoa huonekasvien heimoista ja piakkoin julkaisen täälläkin pienen tietopaketin niistä. Kun harvoin löytää suomeksi kasviheimoista tietoa juuri huonekasvinäkökannalta katsoen.

'Blossom peacock' - ah miten kaunis

'Nymph' (jonka paketin mukaan piti olla White Nymph)

H.chybister 'Bogota'


H.chybister 'Evergreen' jonka kylläkin piti olla jotain ihan muuta