12. heinäkuuta 2011

Narrinhiippa - KohleriaKohleria eriantha eli Red trumpets


Kohleria eli narrinhiippa kuuluu gesneria-kasveihin. Lähes kaikki myytävät kasvit ovat hybridejä. Luonnlajit ovat peräisin enimmäkseen Kolumbiasta. Lajikkeita on todella monia, toisistaan poikkeaviakin. Lehdet, varret ja kukatkin ovat karvaiset, jopa pörröiset.

Minä en ole kovin kokenut narrinhiippojen kasvattaja, enkä aluksi edes erityisemmin pitänyt koko kasvista, mutta hiljalleen kiintymys on kasvanut - ja nykyään ne ovat melkeimpä lemppareitani koko hiemosta. Omasta kokoelmastani löytyy
Kohleria 'Ampallang'
Kohleria 'Cybele'
Kohleria 'Sunshine'
Kohleria eriantha

Yksi hauska puoli on kasvin äärettömän helppo lisääminen. Perhosen toukan näköiset juurimukulat / kasvukävyt / ritzomit (miten kukin niitä nyt kutsuukaan) kehittyvät multaan. Kannattaa tarkistaa multa huolella, kun istuttaa kasvia uudelleen. Ne voi kuulemma säilöä talven yli ja istuttaa keväällä multaan - tai olla malttamaton kuten minä ja istuttaa ne heti. Käpyjä voi myös pilkkoa, mutta ainakin minulla kokonaisesta kävystä kasvoi vahvemmat taimet. Yhtä helppoa on juurruttaa latvapistokkaat - suoraan multa/perliittiseokseen. Myös lehtipistokaskokeilu on minulla menossa - saa nähdä miten käy. Lisäksi siemenistäkin voi tätä kasvia lisätä. Kuvassa ylhäällä Kohleria 'Sunshine' pariviikkoisia taimia kävyistä kasvatettuna.


Kohleria eriantha (syn. K. hirsuta var. longipes*) kukkii minulla ensi kertaa. Se on luonnonlaji, joka rekisteröitiin 1865. Kasvi tunnetaan maailmalla nimellä Red trumpets. Kukka kuten kasvikin on todella karvainen, kuin katselisi turkkia tai paksua samettia. Nuput olivat muutaman viikon punaisia palloja, kauniita sellaisenaankin. Sitten eilen 'pallo' alkoi kasvaa ja pidentyä, ja nyt on sitten "punainen trumpetti" lähes auki. Nielu on enemmänkin raidallinen kuin pilkullinen. Nuppuja on tulossa lisää.

Linkkejä Kohleria - aiheisille sivuille
Smithsonian institute - julkaisema tieteellinen artikkeli Loistava artikkeli
http://www.gesneriads.ca/genkohle.htm Yleistä tietoa
http://ywwee.blogspot.com/ Yvennen Blogi aiheesta
http://www.gesneriasterna.se/swe/foto.php?start=KA&stop=LA Ruotsalaiset sivut
http://twincitiesgesneriads.blogspot.com/ Tässäkin yksi hauska blogi
http://www.violets4you.com/kohleria%20culture1.html Hyvät hoito-ohjeet02,

* Saattaa myös olla risteymä välillä K.hirsuta var. longipes ja var. hirsuta

4 kommenttia:

 1. Moikka! Olisin laittanut sulle vaihtariehdotusta, kun huutelit multa huutiksesta yhtä kohlerianpistokasta. Mua olis kiinnostanu tuo pusukki vaihdossa. Mut, jos kiinnostut niin viesteile: virpimar at yahoo.com Luulen, että meillä vois olla muutakin vaihdeltavaa:-)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostaa tuo lehtipistokas kokeilu! Kerrohan väliaikakuulumisia miten etenee? Tuntuu, että aika ohkanen on tuo lehti, mutta niinhän soilikinlehdenpalatkin on ja lisääntyvät hyvin:-)

  VastaaPoista
 3. Hei!Ostin Ivalon kirppikseltä vihertävän pistokas alun,kuulema vanha kukkanen.Katoin sitä ja tul nokkonen mieleen.Sit se intaantu kukkimaan ja mie ettimään kukan nimmee!Ehotettu soilikkia mut tää narrinhiippa o kaikkein lähinnä!Tosin kukat o täys punaset mut ei nii karvane ja kasvaa alaspäin.Laitoin purkin päälle ja o iha komia.

  VastaaPoista
 4. Hei!
  Minulla on punainen narrinhiippa, ilmeisesti tuo Kohleria eriatha. Olen uusinut sen pistokkaista kymmejiä kertoja ja aina pitänyt kuitenkin hengissä talven ajan. Nykyinen on 75 cm korkea ja kukkii aivan käsittämättömän paljon. En ole koskaan tiennyt, että sen voisi talvettaa lepotilassa. Se kun ei ole talvella mikään kaunistus.

  VastaaPoista