10. heinäkuuta 2011

Suukkosuu vai sittenkin pusukki?


Nematanthus gregarius 'Sarah'


Nematanthus (syn. Hypocyrta)

Nematanthus - suku käsittää n. 25 lajia, kaikki kotoisin Brasiliasta. Nimi tulee kreikan sanoista "nema" säie ja "anthos" - kukka. Risteymiä ja jaloistettuja lajikkeita on jo isonkin kokoelman verran.

Tunnetuin laji Nematanthus glabra (tunnetummpi vanha nimi on Hypocyrta glabra) on suomeksi suukkosuu, englanniksi mm. Kiss-me-plant tai Goldfish plant. Nematanthus tropicana on suomeksi pusukki. Käytännössä monia muitakin Nematanthus-lajeja myydään näillä molemmilla nimillä vailla varsinaista loogisuutta.

Suukkosuu / pusukki kuuluu gesneriakasveihin kuten saintpauliat, soilikit, torpankukat, soihtuköynnökset ym. Tämän suvun lehdet ovat paksut, lähes mehikasvipaiset ja kasvutapa aluksi pysty, myöhemmin hieman riippuva. Myynnissä olevien lajien kukat ovat todellakin pusukalan näköiset!

Minun suukkosuuni ovat Nematanthus gregarius 'Sarah' ja 'Black magic'. Edellinen on kirjavalehtinen lajike, joka juuri kukkii ja jälkimmäinen tummalehtinen. Sen olen keväällä juurruttanut pistokkasta, ja on hyvässä kasvussa mutta vasta pieni. Kukintaa odottelen ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti