7. tammikuuta 2011

Amarylliksen - ritarinkukan hoito-ohjeAmarylliksen - ritarinkukan hoito-ohje:
* Leikkaa kuivahtaneet kukat pois. Anna varren lakastua ja nyppäise sitten irti.
* Kastele kerralla kunnolla - anna sitten mullan kuivahtaa
* Kastele päältä sipulin viereen, älä seisota vettä lautasella.
* Kun lehdet ovat kasvaneet, aloita säännöllinen lannoitus - esim. joka kastelukerralla mietoa lannoitetta tai joka kolmas kerta ohjeen mukaista.(lannoitus on seuraavan kukinnan ehdoton edellytys)
* Amaryllis tarvitsee paljon valoa. Kesällä kannattaa laittaa kasvi ulos. Kestää aurinkoa. Varo etanoita!
* Uloslaitto on sikälikin hyvä, että kukkiakseen amaryllis tarvitsisi mieluiten viileän kauden. Meillä se onnistuu pitämällä kasvi ulkona mahdollisimman pitkään (ei kuitenkaan alle 5c). Jos käytössä on viileä huone, kannattaa amaryllikset pitää siellä loka-joulukuun.
* Ritarinkukkia ei tarvitse pakottaa lepoon vaan sen annetaan kasvaa omatahtisesti.
* Jotkut sipulit haluavat mennä lepoon. Silloin ne kuivattavat lehtensä. Lepotilassa olevaa sipulia ei kastella.
*Aloita kastelu kun kasvu on taas alkanut (usein nuppu tulee ensin, anna sen kasvaa ulos sipulista ennen kastelun aloittamista). Osa sipuleista ei lepää.
* Uudelleenistuta tarvittaessa silloin kun uusi nuppu on näkyvissä (mahdollisen lepokauden jälkeen). Istuta hyvään, ilmavaan multaan. Ruukun on hyvä olla sentti kaksi sipulia isompi. Jätä kasteluvara. Joka vuosi ei ole pakko uudelleenistuttaa, mutta pintamullan voi keväällä vaihtaa.

Muutama huomio:
*
Seuraavan vuoden kukinnan onnistuminen riippuu siitä,
miten sipuli saa kasvaa ja vahvistua lehtivaiheessaan.
* Yleinen ohje käskee pakottamaan sipulin sykyllä lepoon. Toimii sekin (tosin voi olla aika vaikeaa saada kasvu pysähtymään) - mutta itse*** suosittelen kunnioittamaan kasvin omaa halua kasvaa ja levätä. Monet hippeastrum- hybridit ovat ikivihreitä. Jos sipuli haluaa levätä - se menee lepoon kun on siihen valmis. Jos kasvi saa vapaasti kasvaa, kukinto on lähes taattu, ei toki jouluksi, mutta kevättalveksi / kevääksi kyllä.
* Kannattaa huomioida, että jokainen lajike (lajike = esim. Red Lion, Apple Blossom jne.) on omanlaisensa. Lajikekohtaisesti lehtien väri ja kasvuaika, kukinnon koko,määrä ja kestävyys, kukkavarren pituus ja sävy, nupun kasvunopeus, sipulin koko ja jakautuminen, tautikestävyys ja jopa tuoksu vaihtelee. Myös vuotuinen kasvukierto on eri lajikkeilla erilainen. Toiset siis lepäävät, toiset eivät. Toiset kukkivat useamman kerran vuodessa, toiset eivät.
* Jos haluat lyhyen kukkavanan ei niukka kastelu ole tae siitä (muuten kyllä hyvä ohje!) vaan valon määrä on tärkein tekijä. Vähässä valossa vana kasvaa ohueksi ja pitkäksi. Toki vanan pituus on myös lajikekohtaista.

*** Oikeastaan kasvuohjeeni perustuvat Veronica Readin kirjaan Hippeastrum - garderner's amaryllis ja isoäidin opetuksiin. Molemmat viherpeukaloguruja.

KUVISSA YLHÄÄLTÄ ALAS VUODEN ENSIMMÄISET KUKKIAT
Ylin:H.'Exposure kukkii kahdella vanalla -kolmaskin tulollaan
Keskellä:H.'Red Pearl' valtavan iso lähes mustanpunainen kukka
Alin: H.Aphrodite - ihana kerrannainen jossa picotee-reuna

1 kommentti:

  1. Clidanthus Fragrans sipuleita voit tilata 2011 keväällä aika.pihalla@wippies.com Voit tilata myös kuvaston, mutta siinä on virhe kyseisessä kohdassa tekstissä (lukee myös triteleia)

    VastaaPoista