19. tammikuuta 2011

Hatiora salicornioides


Hatiora salicornoides on hauska korallikaktus. Olen kasvattanut omani pistokkaista. Kesällä kasvu oli ripeää, nyt hatiorani on kasvattanut muutamia pitkiä hentoja talviversoja - valonpuutetta.

Nimestä
Hatiora kuuluu Cactaceae - heimoon. Taksonomia ei ole selvä tässäkään tapauksessa, ja kasvi joskus liitetään sukuun Rhipsalis. Hatiora - nimi tulee 1500-luvulla eläneen tähtitieteilijä Thomas Hariot'in mukaan, salicornoides taas viittaa meilläkin joskus kasvavaan suolayrttiin Salicornia herbacea . Englanniksi hatiora on hauska drunkard's dream tai bottle plant viitaten pullomaisiin lehtiniveliin.

Kasvista

Hatiora on epifyytti, joka kasvaa luonnossa puiden latvuksissa. Aerosolit ovat muuttuneet pieniksi valkoisiksi haituviksi. Kukat ovat keltaiset tai oranssit, pienet ja somat. Hatiora kukkii kirjallisuuden mukaan melko helposti. Kukkia voisi odotella maaliskuusta lähtien ja kukkien edellytyksenä pidetään viileää kautta talvella. Jos viileää tilaa ei kuitenkaan ole, voi hyvin kasvattaa hatioraa viherkasvina ja yllättyä kun hauskat kukat ehkä sittenkin tulevat (minä olen oppinut, ettei aina kannata uskoa huonekasvikirjoja. Kasvien viihtyminen ei ole ollenkaan niin yksioikoinen tee-juuri-näin-tai-et-onnistu - asia kun joskus annetaan ymmärtää).

Hatioran hoito
- valoisa paikka, varjosta kesän paahteelta
- kastele kerralla kunnolla ja anna sitten mullan reilusti kuivahtaa.
- Hatiora tykkää sumuttelusta
- Lannoita kasvukaudella miedolla lannoitteella (esim. kaktuslannoite)
- Istuta keväisin kaktusmultaan. Epifyyttisellä hatioralla on pienet juuret -> ruukun ei pidä olla liian iso.
- Kasvia kannattaa käsitellä aika varovasti.
- Jos pystyt, voit kokeilla viileää talvilepoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti