23. tammikuuta 2011

Goksinia eli suppilokukka Sinningia

Nyt julistan virallisesti kasvikevät 1011 alkaneeksi! Kylvöjä on tulossa siemenistäkin, mutta minä kun yli kaiken rakastan sipuleita & mukuloita, ensimmäinen istutus on gloksinian mukulat.

Kuten mainittu, kaikki hoito-ohjeeni perustuvat omaan kokemukseen. Noh, en ole koskaan kasvattanut suppilokukkaa mukulasta, joten saa nähdä, onnistunko saamaan kevääksi kauniin kukinnan.

Paketissa oli kaksi mukulaa. Lajike Sinningia speciosa 'E.Frederick' - punavalkokukkainen. Kasvikirjoista löytyi todella ristiriitaisia kasvatusohjeita, joten päätin nyt toimia oman pääni mukaan:
- Valitsin matalat ja pienehköt (12cm) ruukut ( genseria-kasveillahan on yleensä pienet ja hennot juuret)
- Mullaksi laitoin Biolan Mustamulta - se on yleensä toiminut silloin kun en ole ihan varma millaista multaa pitäisi olla :-D
- Paketissa suositeltiin istutussyvyydeksi 2cm. Mutta eikös mukula voisi helposti mätääntyä niin syvällä? Laitoin vain hennon multakerroksen mukuloiden päälle.
- Miten päin gloksinian mukula laitetaan? Vastaus löytyi netistä - kovera puoli ylös (siis se, jossa on enemmän juuria). Kuvassa mukulat ovat siis väärin päin.
- Kostutin mullan etukäteen. En kastellut enää mukulan istutuksen jälkeen (kokemukseni mukuloista = mätänevät hyvin helposti)
- Laitoin juurtumaan paikkaan, missä on pohjalämpöä.

Kokemuksia itse gloksiniasta kasvina kyllä on. Ensimmäisen ostin kymmenen vuotta sitten 18-vuotiaana pienen yksiöni paahteiselle etelä-ikkunalle. Hoito-ohjeeksi sain myyjältä kastella vasta kun multa on kuivahtanut. Kasvi ei viihtynyt ja kuoli nopeasti. Seuraavana kesänä yritin uudelleen. Tällä kertaa asunto oli pieni kaksio - itäikkunoilla ei ollut ikkunalautoja, joten asetin kukan pöydälle ikkunan viereen. Kastelin samalla kun parvekkella kasvavia ruusunnuppubelargonioita - lähes päivittäin siis. Vedessä oli belargonioille tarkoitettua kanankakkavettä joka kastelukerralla. Ja kas kummaa - suppilokukka kukki ja kasvoi upeasti koko kesän, ja kukkien tummanliila värikin ikäänkuin syveni.

Sittemmin olen hoitanut suppilokukkiani näin:
- tasakosteus
- jokakertainen mieto lannoitus
- kasvupaikka, jossa valoa - mutta ei paahdetta

Talvehtimista en ole kokeillut. Vielä.
Tässä vielä hyvä linkki aiheesta (englanniksi)

2 kommenttia:

  1. Erikoisia "perunoita" nuo gloxinian mukulat. Toivottavasti onnistuu kasvattaminen :)

    VastaaPoista
  2. Hei, jos tunnustukset kiinnostaa, sellainen olisi tarjolla Jokkemaassa.

    VastaaPoista