14. tammikuuta 2011

Hippeastrum 'Red Pearl', 'Novella', 'Merry Christmas' ja 'Lady Jane'


Hippeastrum 'Novella'


Kevään aiheita odotellessa voisin jatkaa vielä vaan lemppariaiheestani ritarinkukista. Nyt niitä kukintoja alkaa sitten tulla - minulla ainakin suurin osa rylleistä kukkii juuri tammikuusta alkukevääseen.

Tässä ensin yksi large single - lemppareistani:hollantilainen H.'Red Pearl' on uusi lajike, mielestäni se on tullut myyntiin vasta viime vuonna. Upea kukinto on leveydeltään ainakin 20cm. Väriltään kukka on todella tummanpunainen, paikoin lähes musta. Vanassa on yleensä neljä kukkaa, ja ne aukeavat lähes yhtäaikaa (mikä on mielestäni ehdoton plussa). Kukka on koskettaessa kun kallista samettia ja se myös kimaltelee kauniisti.

H.Red Pearl (oikealla takana H.'Christmas Gift' ja valkoinen H.'President Johnson')Jatketaan yksinkertaisilla lajikkeilla. Vaaleanpunainen suosikkini on H.'Novella' myös Hollannista. Se on kasvutavaltaan lähes samanlainen kuin Red Pearl. Isot kukat aukeavat lähes yhtä aikaa. Niitä on yleensä 4-5 vanassa. Väritys valkoista ja vaaleanpunaista, mutta erotuksena lajikkeelle Apple blossom, vaaleanpunaisuus on keskellä kukkaa. Tämänkin kukan pinta on todella samettinen ja kimaltava ja lisäksi terälehtien reunat ovat kauniisti aaltoilevat. Kukat kestävät todella pitkään.


Tässä myös kaunis Hadecon lajike Etelä-Afrikasta. Nimi on imelänosuva H. 'Merry Chrismas' . Väri nimittäin on nimenomaan joulunpunainen - kirkas, raikas puna (värin kirkkautta on hyvin vaikea valokuvata). Kukat ovat isot, pystyt ja kauniit, ja aukeavat vuoronperään niin, että kaikki ehtivät olla yhtä aikaa auki. Valoisa kasvupaikka takaa varsin lyhyen kukkavanan (minulla n. 25cm). Täytyy myöntää, että saadessani tämän lajikkeen viime vuonna joululahjaksi, en ensin ollut innoissani. 'Tavallinen punainen' - ajattelin. Mutta hah - kimaltelevat ja ihanan pyöreät pyöreät kukat tekevät myös tänä vuonna vaikutuksen. Ja miten kauniilta kukka näyttää tammikuista lumimaisemaa vasten!


Viimeisenä H.'Lady Jane', joka on Amerikkalainen lajike. Se on rekisteröity jo vuonna 1995 (lajike tunnetaan myös nimellä 'Judy Weston'). Kerrannaisia lohenpunaisia lajikkeita ei ole kovinkaan useita myynnissä, jota tämä lajike siis edustaa. 'Lady Jane' on hyvin muuntaumiskykyinen. Minun lajike on tuollainen raidallinen ja suonikas. Mutta se voi olla myös tummempi, vähemmän raidottuneempi. Lajikkeella on tavallisesti kaksi tai kolme kukkaa varressa. Kukat ovat painavat suhteessa hyvin lyhyeen varteen (minulla 13cm). ja saattavat jopa nuokkua tai taittua painosta. Lisäksi Lady Janella on eräs ikävä ominaisuus. Kukat aukeavat eri aikaan ja kolmas nuppu ei useinkaan jaksa aueta. Huolestuin ensi kerran tämän tapahtuessa minulla, mutta selvittely Veronica Readin kirjasta Hippeastrum - garderners amaryllis - poisti huolen. Kyseessä on lajikkeelle ominainen tyyppivika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti