28. lokakuuta 2010

Ihana jaloritarinkukka


Ah! Nyt kukkii uusi hankinta hippeastrum Pasadena.

Syksyllä ja talvella, kun kukkioita on vähemmän, on kiva ostaa uusi amarylliksen hipperastum sipuli ja pian saa nauttia upeasta kukkaloistosta! Jos tykkää puuhastella kasvien kanssa ja hieman nähdä vaivaa, voi hyvinkin saada ritarinkukan kukkimaan uudelleen yhä kauniimpana. Jos taas ei niinkään jaksa paneutua mutta tykkää kukasta, on uusi ostosipuli helppo saada kukkimaan ja sittenhän kasvin voi halutessaan heittää pois (jos siihen vaan pystyy). Amarylliksen hoito-ohjeisiin en sen enempää paneudu, niitä kun voi lukea mistä tahansa alan kirjasta tai netistä. Sipulin valitsemiseen kannattaa paneutua. Kova, tervejuurinen sipuli on hyvä. Lisäsipuleita tehnyt, piehmeä tai laikullinen, kuorittu tai punalaikullinen sipuli kannattaa jättää ostamatta. Juureton sipuli kyllä kasvaa, mutta homeinen ei hyvin. Valkokukkaisia lajikkeita on kuulemma vaikea saada kasvamaan, tosin minä en ole tätä itse huomannut. Ensimmäinen jaloritarinkukkani oli lajike White Nymph ja on aina kukkinut kauniisti.
Virolainen nimi RATSURITÄHT ratsumiehen tähti on mielestäni osuva. Suosittelen lämpimästi tutustumaan lajin nettikeskusteluihin esimerkiksi Klorofyllissä tai Huonekasvit.netissä

Amaryllidaceae eli narsissikasvit on heimo, joka on yksi ehdottomista suosikeistani. Suurin osa heimon lajeista on sipulikasveja, ja ne ovat kotoisin alueilta jossa kostean ja kuivan kauden vaihtelu on selvä. Vuosikierto onkin näillä lajeilla mielenkiintoinen (mutta luonnollisesti eri lajeilla erilainen) ja sen tunteminen on onnistuneen hoidon edellytys. Esimerkkeinä lajeista voisi ottaa tunnetuimmat narsissi ja jaloritarinkukka eli amaryllis, mutta lisäksi kasvatetaan myös mm. kriinumeita Crinum, amazoninliljaa Eucaris, tupsukkeja Haemanthus, lukinliljoja (upeita!) Hymenocallis, jaakopinliljoja Sprekelia (ahh!) ja vaarinkukkia Vallota. Omalla toive/hankintalistani amaryllidaceae - heimosta on niin pitkä, etten kehtaa sitä tässä edes julkaista...

Hyvä nettisivu tarkempaan tutustumiseen on Pacific Bulb Society. Paljon kuvia sukuun kuuluvista lajeista. Jaloritarinkukista enemmän Emaryllis.comissa.


Tässä kuvassa nuput alkavat juuri kääntyä sivulle.

1 kommentti:

  1. Todella kauniita ja hyvinvoivia amarylliksiä! Tilasin viime vuonna niitä ison satsin Viherpeukaloilta, ja ne ovat vielä navetassa, odottelevat multiinpääsyä. Minun omani eivät ole kuitenkaan noin hyvinvoipia.

    VastaaPoista